Snart är det semmeldagen! 21 Februari om jag inte har fel? Jag tjuvstartade lite så att jag skulle hinna ge er mitt recept. Dessa semlor blir smarriga och saftiga. med 0,25g saffran i degen blir de lite mer mig också. Jag är ju saffransfreak. Det blir dock inte så saffraniga att det smakar lussebulle om dem. Perfekta.
Carolinas Supersaftiga Semlor (ca 12 stora, dubbelt så många små)
 
75g smör
2,5 dl mjölk
0,25g saffran
30g jäst
1,5 dl socker
2-3 msk vit sirap
1 tsk stött kardemumma
1 litet ägg
en nypa salt
430g manitoba cream (specialmjöl som finns i mataffären) plus lite till utbakning
Gör såhär:
Smält smöret, tillsätt mjölken. Stöt saffran i en mortel med lite socker och tillsätt. Värm till 37°c. Smula jästen i en degblandare, lös upp med mjölkblandningen. Tillsätt socker, vit sirap, kardemumma och ägg, kör ihop lite snabbt. Tillsätt sedan mjölet och arbeta ca 5 min i degblandare eller 10 min för hand. Låt jäsa i 40 min under bakduk. 

Dela upp degen i så stora bitar du vill, jag föredrar små semlor. Rulla till bullar och låt jäsa 30 min under bakduk på plåt.

Pensla bullarna med ett ägg och lite mjölk, antingen innan eller efter du gräddat dem. Grädda i ugnen ca 5-8 min tills de är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du delar på dem.

Skär av toppen av bullarna, antingen rakt över eller i ett snyggt mönster, varför inte som ett hjärta nu till alla hjärtans dag? Fyll med mandelmassa eller vad du nu vill, spritsa grädde och sätt på locket igen. Pudra med florsocker (vilket jag glömde på bilden!) och servera som de är eller med varm kryddad mjölk. 

Tips! Gör en chailatte-hetvägg istället för det gamla vanliga! Koka upp mjölk med lite sirap och chai-te, mums!

Såhär gillar jag mina semlor:
Slightly underbakta. Extra saftiga!
Fyllda med äkta mandelmassa (hemmagjord eller den mumsiga som man kan köpa på lidl i guldförpackning!)
Spritsade med mandelmassagrädde! Vispa bara upp grädde och lite florsocker, och rör ner en fjärdedel av grädden i lite mandelmassa, vispa sedan ner det i resten av grädden lite snabbt. Mycket godare än bara grädde tycker jag! Jag spritsar helst inte så mycket grädde heller.