Dessa är från i maj. Jag måste verkligen börja fota lite mer igen.
 
Att hitta tårtfat som är roliga är inte så himla lätt, det är det nog många tårtbagare som kan hålla med mig om. Tålamod är det som behövs för att leta reda på rätt storlek, höjd, färg, ja ni förstår. 
 
Vad gör man då?
 
Man gör sina egna. Hurra, ett projekt! Jag gjorde dessa i skolan när vi hade skulptur, och de är gjutna i gipsformar med nåt som kallas för gjutlera. HUR kul som helst. Tänk om jag kunde starta ett företag och göra custom made tårtfat. Åh. Det vore verkligen nåt det. Tills det händer får ni kika på dessa godingar.
 
 
Denna har jag gjort genom att gjuta av en snygg sten jag hittade, och sen tog jag toppen av en cavalett och gjorde till ett fat. Gjutleran kröp lite så fatet blev lite skevt, men inte gör det mig nåt!
Och ja, detta är fatet jag hade till tårtan i förra inlägget!
 
Hehe, tårtfat på fot. Eller fötter! Jag älskar elefanter och alla deras rynkor, så det är klart jag gjorde ett fat med elefantben. Skulle kanske vara kul till en barntårta. Fatet uppepå ska föreställa nån liten träskiva. 
 
Det är samma cavalett jag gjöt av till stenfatet men efterbehandlingen är lite annorlunda :)
 
Den här var lite bökigare att göra. Här skulpterade jag hela stubben i lera först, gjöt i gips (behöver jag säga att det blev en enorm gipsform?) som jag sen gjöt lera i. Inte helt lätt att arbeta med en form på typ 20kg! Men kul var det. Denna funderar jag på att måla och klistra dit mossa och lite sånt, men de andra får nog vara som de är :)
 
Det här är nog inte sista gången jag gör egna tårtfat, det är en sak som är säker!
 
 
 
 
 
cake, cake stand, stubbe, tårta, tårtfat,
Idag fyller min pappa år så jag gjorde en tårta åt honom! Det är choklad- och hasselnöts bisquit, kaffe- och chokladmousse, vitchokladmousse och bottnarna är penslade med kaffesockerlag. 
Sen har jag spacklat tårtan med kaffemoussen (som har marabou schweitzernöt i sig, därav den ojämna coola ytan) lagt ett marsipanlock på toppen, och siktat över kakao över hela grejen. I mitten lämnade jag en cirkel och sprisade lite grädde, la på lite kaffemarsipanbönor, och lite malda hassenötter i mitten!
Receptet har jag hittat i min nya bok "Tårtor" av Jan Hedh, fast jag skippade whiskeyn som skulle vara i tårtan eftersom min pappa endast dricker whiskey då han är dödssjuk. Trevlig huskur tycker jag, men alla gillar inte sprit antar jag. 
Som ni kanske ser så är den här tårtan inte rund. Jag har nämligen köpt en ny bakform, som är oktagonformad. Hur kul är inte det! Jag kanske är lättroad, men jag tycker det är himla festligt.
 
Åh just ja! Tavlan som är i bakgrunden har min mormor gjort. Min stora konstnärsinspiration :)
 
Jan hedh, Janhedh, cake, chocolate, choklad, tårta,