I helgen kom mina släktingar från USA, och jag tog tillfället i akt och bakade en red velvet cake. Den blev fyra våningar hög och fylld med fluffig frosting.
Utsidan tänkte jag täcka med hackade pecannötter men Willys hade ju såklart inte det... Så det fick bli valnötter istället. Det blev gott det med!
Dekorerat har jag gjort med kaksmulor som jag skar av toppen på bottnarna, för att få de raka och fina. Smulorna körde jag lite på eftervärmen i ugnen så att de gick lättare att smula sönder ordentligt. De små bollarna har jag gjort av kaksmulor och lite vatten som jag rullat. Billiga dekorationer, och ekosmart, här slänger vi inget!
"Uj, vilken ful bild!" tänker ni nu. Jag med, kan jag säga. Såhär går det när man i sista sekund, när gästerna kommit, kommer på att man inte har nån bild på hur kakan ser ut innuti, och det hunnit bli mörkt ute. Då snabbtar man en bild med popupblixten och utan nån som helst tanke. Eh. Jag ber om ursäkt. Men jag kunde ju inte låta er gå miste om att se själva red-et i red velveten :) De blev dock lite olika färger på lagrena för jag bakade dem i två omgångar, och karamellfärgen tog slut på andra vändan ;)
När det kommer till färgningen av denna kaka kan man göra på lite olika sätt.
  1. Svensk karamellfärg. Den man köper i mataffären, typ minst en hel flaska.
  2. Wiltons pastafärg (eller liknande) Då behöver du inte lika mycket.
  3. Rödbetsspad. 


Ja, jag sa rödbetsspad. Det får du till av att antingen ugnsbaka några skalade rödbetor (hela) och hälla av saften, eller köra dem i juicemaskin. Jag tror att det första är smartast eftersom det extraherar bort lite av vätskan och koncentrerar färgämnet. Rödbetor ger en härlig vinröd/lila-aktig färg. Ju mer du har i dock, desto mer kommer rödbetan att ta smak. För saker du vill färga rosa är rödbetsspad utmärkt, du behöver inte ta så mycket så du riskerar ingen rödbetssmak. Däremot i tårtbottnar tycker jag att lite rödbetssmak inte gör nåt, det kan till och med förhöja smaken, och jag hatar i vanliga fall rödbetor.


Här kommer iallafall receptet som jag gjort om lite från detta recept:

Ingredienser

250 g vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
110 g rumsvarmt smör
300 g strösocker
2 stora ägg
2 msk kakao
1 tsk bourbon vaniljpulver
2,3 dl filmjölk eller naturell yoghurt 
2 msk röd karamellfärg (eller 3 msk rödbetsspad)
1 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger.
1 tsk bikarbonat

Beskrivning

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smöra två runda formar och klipp till ett bakplåtspapper lika stort som botten och lägg i. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao i en skål, ställ åt sidan.

Vispa smöret mjukt (länge) med en elvisp en annan skål. Häll i sockret och vispa det lätt och luftigt. Häll i äggen ett i taget och vispa nog mellan varje gång. Skrapa ner smeten från skålens sidor och häll i vaniljsockret, vispa ordentligt tills allt blandas. 

Blanda filmjölken med karamellfärgen. 
Rör ihop mjölblandningen och filmjölken i äggsmeten, varva, först hälften av mjölblandningen, sen hälften av filmjölken etc. Balnda vinägern och bikarbonaten för sig, låt det fräsa och blanda sen snabbt ner det i smeten. 
Arbeta snabbt och fördela smeten mellan de båda formarna. Släta till smeten med en slickepott. 

Grädda i ca 25-40 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren när man sticker kakan i mitten. 
Ställ formarna på ett galler och låt kakorna svalna i 10 minuter i formen. Lägg sedan gallret ovanför formarna och vänd, lyft bort formen. 
När kakan är helt sval, plasta in den och lägg i frysen i minst en timme för att göra det lättare att fylla och frosta kakan. Eller kyl i en halvtimme.



Som fyllning har jag använt den gamla hederliga whipped cream cheese frostingen som du hittar här!

7 kommentarer

Marcela

13 Sep 2011 18:07

Wooow, den ser ju hur fantastiskt god ut som helst ju!

Nanna

13 Sep 2011 19:07

Underbara tårta! Funderar starkt på att göra en till pojkvännen födelsedag som snart kommer upp ;)

har du testat att göra choklad cupcakes med rödbetor? det blir otroligt saftigt! Du borde kunna hitta nått recept på internet :) annars kan jag leta fram ett åt dig och skriva ner de på min blogg :)

Nanna

13 Sep 2011 19:10

en annan grej, när jag ändå är ingång, om du vill spara disk, blanda dom torra ingredienserna i en vanlig fryspåse och skaka den, du slipper disk och det blir välblandat ;)

Anna

14 Sep 2011 06:35

Jisses vad gott det där ser ut! Har gjort red velvet cupcakes innan och de är ju lovely!



Smart tips med fryspåsen från Nanna

MyViola

17 Sep 2011 15:28

Nej men stört va gott det ser ut, det måste jag göra inom kort!!

Jonatan

20 Sep 2011 21:57

Nice blogg.

Vill du få mer trafik på din blogg regestrera dig på http://www.bloggtrafik.nu/index.php?

snigelpickan

20 Sep 2011 22:29

Vi säger



m

mmm

mmmmmums!



Fan vad gött!

Kommentera

Publiceras ej