Den här godingen gjorde jag för några månader sen till min sambos mamma som fyllde 60. Hon gillar mossgrönt och fåglar. I present fick hon ett fågelteleskop (eller nåt) så jag tänkte att tårtan skulle ge en liten hint :) Tårtan är mandel- och vaniljbottnar med apelsincurd och vanilj/honungssmörkräm. Den är dekorerad med två fåglar i gumpaste, som är målade med pastafärg utspätt med alkohol. 

Tårtan är spacklad i omgångar för att få den tänkta designen med den gröna färgen. Det var inte helt lätt eftersom jag inte sett hur man gör nånstans, utan jag såg en bild på nåt liknande och så fick jag idén. Den understa tårtan gjorde jag först och fick inte riktigt till det, men den översta lyckades jag med! Tricket var att spackla på alla färger direkt, sen låta tårtan stå i kylen och stelna lite, för att sen ta bänkskrapan och skrapa slätt. Kul var det! 
 
 
Min kompis Agnes fyllde år, och en av hennes favoritböcker är "Hemliga trädgården" så jag bakade en tårta på temat, och sen samlades hela klassen i mitt vardagsrum och tittade på film, hur mysigt som helst. 

Tårtan är hasselnötsbottnar, halloncurd och nutella/mörkchokladsmörkräm. Jäkligt gott om jag får säga det själv. Den är täckt med vit marsipan och dekorerad med gumpaste, marsipan, kristyr och ätbar färg. 

Nyckeln har jag gjort med en silikonform som jag gjorde i skolan förra året, det är riktigt kul att göra sina egna formar! Synd bara att tvåkomponentssilikon är så dyrt... (Måste ju vara food safe)

Nu är det bara en månad kvar tills min utbildning tar slut och vi måste packa ihop för i år (vår lägenhet hyrs ut till turister på sommaren) och vi beger oss till Sandhamn för jobb. Så jag antar att jag borde ut och njuta av våren i Visby! 

Hej och välkommen till min bloggs första veganska inlägg! För några månader sen började jag intressera mig för vegansk kost och under mars månad hade jag och Gustaf en vegansk månad. Det var hur kul som helst. Gustaf, som i vanliga fall käkar rätt mycket skräpmat och godis, gick ner 4 kg, medans jag istället gick upp 4 (veganmat är ju ASGOTT!) Jag känner mig mycket friskare och att laga mat är ännu roligare än innan. Nu efter veganmånaden skulle jag inte säga att vi är veganer, men jag äter i princip bara helvegetariskt (det som brukar kallas för veganskt) här hemma, men gustaf äter kött och lakto-ovo-vegetariskt ibland. 

På min instagram (krafla) finns lite bilder från veganmånaden: 


Jag testade bland annat att göra veganska potstickers efter det här receptet.

 
Jag picnickade med den här underbara hummus-soltorkadtomat-oliver-och-frö-surdegsmackan. Olivolja+salt är så mycket godare än smör på macka. Just sayin.
 


Hursomhelst, så har jag börjat intressera mig för att baka veganskt också, vilket också är hur kul som helst. Jag hade (som kanske de flesta) en ganska trist syn på veganska bakverk och tänkte att det säkert mest gick att göra dadelbollar och annat hälso-raw food-grejs (som jag ju tycker är gott iofs!) men det visar ju sig att det mesta går att göra veganskt! En otroligt intressant sak jag läst på om är att soja innehåller lecitin, ett ämne som också finns i äggula. Därför funkar det att byta ut sojamjölk i vissa recept där det skulle vara ägg. Till exempel i en bulldeg, där man säger att ägg gör degen saftigare och man även penslar bullarna med ägg. "Måste väl gå att byta ut" tänkte jag. Och det gjorde det! Mer än väl!

 Titta! Ser ut som helt vanliga bullar! Smakar (nästan bättre!) än helt vanliga bullar! Till och med ni vegan-skeptiska kanske vågar testa detta recept? Jag kan ju säga att de blev otroligt saftiga. 
 

Jag hatar pärlsocker så jag strödde råsocker på dem istället. Man kanske kunde piffa till dem med lite hyvlad mandel eller glasyr, men den här gången ville jag mest testa veganisera ett bullrecept, dekoren kommer nästa gång :) Däremot så blir det otroligt gott med råsocker, bullarna får en knäckig yta som är jättesmarrig.

Här kommer receptet!

Högerklicka på receptet för att spara det.

Och här är en film på hur de ser ut när de gräddas i ugnen!