Jag går igenom lite av en kris i mitt bakande just nu. Försöker på nåt sätt hitta nån slags identitet och leta mig bort från cupcakes, macarons och tårtor. Detta har faktiskt en anledning men jag tänker inte berätta den för er än (några av er vet dock redan) utan jag väntar några veckor med det istället :) Iallafall, så har det fått mig att börja baka sånt som jag i vanliga fall inte brukar baka. Jag satte mig helt enkelt ner och tänkte, vad är jag dålig på? Paj. Jag gillar inte ens paj, tänkte jag, och då kom den här lilla skapelsen till liv!
Mums med mjuk maräng. Jag gjorde marängen genom att köra in pajen i ugnen igen ett tag men nästa gång ska jag nog testa att bara bränna av marängen med en brännare, jag tror det blir snyggare.

Innuti gömmer sig en härlig hemmagjord hallonsylt med rom!

Jag antar att receptet skulle kunna perfekteras (Öh, hittar jag på egna ord nu?) men ni får det ändå, för goda blev dem!
Hallonmarängpajer:

Deg:
150g smör
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver (Eller 1tsk vaniljsocker)
1 litet ägg
2,5 dl mjöl
2 dl mandelmjöl (eller skållade mandlar som du malt för hand)
ev. 1-2 msk vatten
Gör såhär:
Hacka ihop smör, mjöl och mandelmjöl för hand eller i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och rör tills degen precis kommer ihop.
Hallonsylt med rom:
4 dl hallon (frysta går bra)
1 msk vatten
1,5 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 msk rom eller burboun
1 msk maizena
Gör såhär:
Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och koka upp, rör om ibland. Låt sjuda en stund på medellåg värme tills det reducerats lite, ca 5 min. Tillsätt romen. Blanda ut maizenan med 1 msk vatten och tillsätt till hallonen. Rör tills den tjocknat lite. Tillsätt mer maizena utblandat i vatten om du vill ha en tjockare sås. Ta bort från plattan och rör ner vaniljsocker/pulver.
Maräng:
2 äggvitor
1,5 dl socker
Gör såhär:
Vispa upp äggvitorna styvt i en ren skål. Tillsätt sockret och vispa tills marängen är glansig (1-2 min)